In december 2021 heeft Het Drentse Landschap het Natuurfonds Drenthe opgericht. In korte tijd hebben al enkele honderden mensen uit Drenthe en daarbuiten geld aan het fonds geschonken om Drenthe zoveel mogelijk vierkante meters nieuwe natuur te schenken. Het Westersche Veld van Rolde was de eerste aankoop van het Natuurfonds Drenthe. Via het fonds is Het Drentse Landschap in de gelegenheid gekomen om te participeren in de BV Landgoed Westersche Veld van Rolde.
Het Westersche Veld van Rolde
Het Westersche Veld van Rolde is in 1930 opgericht door Steven en Dien Duintjer-Jordaan. In de loop der jaren, tot aan 1960, zijn er door hen percelen aangekocht en toegevoegd. Het landgoed groeide zo tot circa 200 ha. Vandaag de dag is het landgoed een afwisseling van landbouwgronden, heide, vennen en bossen. Het landgoed heeft grote landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden en heeft voor een deel de status Natura 2000.
Met de komst van de kunstmest was begin twintigste eeuw de ontginning van de Drentse heidevelden tot landbouwgrond en productiebossen snel op gang gekomen.De industrieel Steven Duintjer was één van de velen die belangstelling kreeg voor grond in Drenthe. Toen hij in 1927 zijn eerste stukje van het Westersche Veld kocht, bleek dat aan één kant slechts negen meter breed te zijn en maar liefst vierhonderd meter lang.
In de negentiende eeuw was het Westersche Veld het gemeenschappelijk bezit van de Rolder boeren, maar de wet dwong hen het te verdelen.
Ze kozen voor een op papier aantrekkelijke en simpele verdeling door op de kaart lijnen naar de Rolder toren te trekken waarna iedereen zijn eigen ‘taartpunt’ zou kunnen krijgen, de zogeheten ‘torenverkaveling’. Op de kaart is dat nog steeds duidelijk te zien.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niemand in Rolde er op dat moment serieus rekening mee hield dat hun onbezorgde verdeling ooit een feit zou worden. Maar dat gebeurde wel degelijk..
Voor Steven Duintjer bleef het niet bij dat eerste stukje Westersche Veld. Samen met twee vennoten kocht hij in de jaren daarna het ene perceel na het andere en uiteindelijk had hun Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende goederen ‘Het Westersche Veld’ zo’n 190 hectare in bezit. Ruim de helft ervan was landbouwgrond die aan boeren verpacht werd, en er stond ook zo’n 60 hectare productiebos.
De tijden veranderden. In de loop van de jaren negentig viel het besluit om het familiebezit op een andere manier te gaan exploiteren en de aandacht naar natuurontwikkeling te verschuiven. De oude familie-bv werd in 1998 omgezet in de BV Landgoed Het Westersche Veld van Rolde. Het was één van de eerste nieuwe landgoederen in Drenthe.
Huidig beheer
Inmiddels is de negentig hectare langbouwgrond van het Westersche Veld voor een groot deel omgezet in droge en natte heide. Het bos is uitgebreid en omgevormd naar een natuurlijker bos. De overgebleven twintig hectare landbouwgrond heeft agrarisch natuurbeheer gekregen.
Het zuidelijke deel van het terrein ligt tegen een zijdalletje van het Amerdiep aan. Hier ontwikkelt zich een nat heidegebied met een biotoop waar tal van bijzondere planten en dieren goed gedijen. Bijzonder soorten als de noordse winterjuffer, de heikikker en de levendbarende hagedis voelen zich hier prima thuis. Ook het veenhooibeestje heeft zijn plek gevonden op het Westersche Veld van Rolde.
Een plek bij uitstek om de weidsheid en verscheidenheid van het Westersche Veld van vroeger goed op je in te laten werken.
Hoe werkt het?
Kies het aantal m2 dat je wilt aankopen. Voor een symbolisch bedrag van € 7,50 kan je 1 m2 grond aankopen.
Je ontvangt een certificaat (papier of digitaal) als bewijs van jouw cadeau.
Vul jouw gegevens in en hoe je het certificaat wilt ontvangen.
Na afronding van de betaling gaan we met jouw bijdrage op zoek naar een stukje natuur voor de toekomst.