Natuurnetwerk Nederland
Hoe verschilt het Natuurfonds Drenthe van Natuurnetwerk Nederland, een landelijke opgave om te zorgen voor meer natuur in Nederland? We leggen het graag aan je uit.
In de jaren 80 is een landelijke ambitie tot stand gekomen voor het realiseren van meer natuur in Nederland. In eerste instantie had dit de naam Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van Nederland. Tegenwoordig is deze ambitie vastgelegd in het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Het NNN is in feite een kaart waarop is aangeven voor welk gedeelten van Nederland het wenselijk is om natuur te realiseren. Het natuurnetwerk is een netwerk van gebieden in Nederland waar de natuur voorrang heeft. Het netwerk helpt voorkomen dat planten en dieren in geïsoleerde gebieden uitsterven en natuurgebieden hun waarde verliezen. Grotere natuurgebieden zijn gunstig voor de biodiversiteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Als natuurgebieden ook nog met elkaar verbonden zijn, kunnen dieren en planten gemakkelijker overleven.
De provincies zijn allen verantwoordelijk voor de realisatie van het NNN. Afgesproken is om het NNN in 2027 te hebben afgerond. Er is gelukkig al heel veel gerealiseerd maar afronding in 2027 is ambitieus.
Het verschil tussen het Natuurfonds Drenthe en NNN
Het Natuurfonds Drenthe richt zich op de gehele provincie Drenthe en niet enkel op de gebieden die binnen het NNN zijn aangewezen. Daarmee streeft het Natuurfonds Drenthe een hogere ambitie voor de natuur na dan in het beleid van het Rijk of de provincie is vastgelegd. Het Natuurfonds Drenthe zoekt extra kansen.
Een ander belangrijk verschil is dat voor de aankoop van gronden die binnen het gebied van de NNN subsidies en gelden beschikbaar worden gesteld door het Rijk en de provincie. Wil je dus een stuk grond aankopen dat binnen het NNN valt? Dan wordt je hier (deels) financieel bij ondersteund als je de grond gaat omvormen naar natuur. Dat is niet het geval voor gebieden die buiten het NNN vallen. Daarom willen we met het Natuurfonds Drenthe zorgen voor een eigen fonds welke geheel tot de beschikking van de aankoop van natuur staat.
Kansen voor Drenthe
Buiten het NNN bevinden zich bijzondere terreinen die voor de natuur van grote betekenis kunnen zijn. Dit kan bijvoorbeeld een kwelrijkgebied in een beekdal zijn of gebieden die voor bepaalde planten- en of diersoorten belangrijk zijn. Dit zou ook heel goed een perceel grond kunnen zijn in een grootschalig landbouwgebied waar wij de mogelijkheid zien om extensieve landbouw toe te passen. Extensieve landbouw houdt in dat er op meer hectare grond met minder input van buiten (zoals kunstmest, veevoer, gewasbeschermingsmiddelen) gewerkt wordt. Hierdoor ontstaat er een “stapsteen” en rustplaats voor dieren midden in een, vaak natuurarm, landschap. Kortom, doelen die extra zijn ten opzichte van het beleid van de overheid maar voor de natuur zeer waardevol zijn.