Mede dankzij de donaties aan het Natuurfonds Drenthe heeft Het Drentse Landschap een gebied in Weerdinge aangekocht dat zal worden ingericht als optimaal leefgebied voor de knoflookpad. De knoflookpad: een pad die zijn naam dankt aan de geur die hij afgeeft door zijn huid als hij in gevaar is, is momenteel in gevaar. Het is een uiterst zeldzame diersoort die negatieve gevolgen ondervindt van het veranderende landschap. Drenthe is één van de provincies waar de knoflookpad veel voorkomt en een provincie die landelijk een belangrijke rol voor de knoflookpad vervult.
De knoflookpad is als ‘bedreigd’ op de Rode Lijst opgenomen. Hij heeft tevens een hoge beschermingsstatus, zowel nationaal (Wet Natuurbescherming) als internationaal (Habitatrichtlijn).
De enige, nog bekende, autochtone Drentse populaties zijn die op de Hondsrug tussen Exloo en Weerdinge. Vanwege de potentie voor de knoflookpad en de strategische ligging van het terrein binnen het grotere leefgebied van de soort heeft de provincie Drenthe in 2019 besloten het terrein aan te kopen ten behoeve van de knoflookpad. Na de aankoop door de provincie is het gebied overgekocht door de Stichting Het Drentse Landschap. Dit is mede mogelijk gemaakt door de donaties aan het Natuurfonds Drenthe.
De knoflookpad
Het doel is om dit een optimaal leefgebied te maken voor de knoflookpad. Dit moet leiden tot een substantiële verduurzaming van de (deel)populatie in Weerdinge. Met een nieuw op maat gesneden inrichtingsplan wordt er een optimaal leefgebied gecreëerd.
Je kunt een knoflookpad herkennen aan zijn gladde huid met bruine, bruingroene of roodbruine vlekken. De pad is vrij plomp gebouwd en heeft opvallend uitpuilende ogen. Aan zijn achterpoten heeft hij een harde, scherp gerande, graafknobbel waarmee hij zich snel kan ingraven in zand.
Duurzaam behoud van de knoflookpad
Om de knoflookpad duurzaam te behouden in Drenthe wordt vanaf 2014 ingezet op het realiseren van een metapopulatie tussen Exloo en Weerdinge. Een metapopulatie bestaat uit meerdere populaties die met elkaar verbonden zijn, zoals in dit geval de knoflookpad. Tussen deze verschillende populaties kunnen genen worden uitgewisseld. Omdat de genen worden uitgewisseld binnen en tussen de eigen soort neemt de kans op inteelt af. Daarmee neemt ook de kans op lokaal permanent verdwijnen af.
Waterhabitat
Weerdinge behoort tot het zuidelijke deel van de huidige Drentse verspreiding van de knoflookpad. Het ontbreken van echt optimaal land- en waterhabitat maken dat de populatie een kwakkelend bestaand leidt. Daarom wordt er in het nieuwe inrichtingsplan hier op ingezet.
Zo wordt er één optimaal voortplantingswater aangelegd; een water dat jaarlijks voor een goede output aan jonge knoflookpadden kan zorgen. Dit is zogeheten ‘ijsbaanwater’. Dit heeft een groot oppervlakte, is relatief ondiep en heeft de mogelijkheid om vol en leeg te laten lopen en jaarlijks uit te maaien. Dat zorgt voor een wateroppervlak dat goed kan opwarmen, een voorwaarde dat van groot belang is voor de ontwikkeling van eitjes en larven. Daarnaast kunnen er in dit soort ondiepe water geen vissen leven omdat het in de zomer droogvalt. Dit is van belang omdat vissen de eitjes en larven van de knoflookpad opeten.
Naast een ijsbaanwater zullen nog twee poelen worden aangelegd. Deze zullen een permanent karakter hebben en zullen ook een functie hebben voor diersoorten die jaarrond water nodig hebben.
Landhabitat
Naast voortplantingswateren, wordt er ingezet op geschikte grond voor de knoflookpad. De knoflookpad is een echte graver; overdag en de gehele periode van ongeveer oktober tot maart zit hij ondergronds. Vergraafbare bodem, liefst van zanderig substraat, is dan ook van levensbelang voor de knoflookpad. Daarom worden er op de percelen akkers gerealiseerd. Akkers worden regelmatig bewerkt en zijn daarmee vergraafbaar. Het is wel van belang dat deze akkers extensief zijn en dat er ruim voldoende open grond aanwezig is. Een dicht gezaaide graanakker vormt geen geschikte habitat. Verder mogen er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Ook een zandrug vormt een goede leefomgeving voor de knoflookpad. De zandrug en zandwal van het gebied wordt hersteld, waarmee het oorspronkelijke reliëf van het gebied wordt hersteld. Daarmee wordt ook deze overwinteringsplaats voor de knoflookpad hersteld, welke van groot belang is.
Toekomstig beheer
Hoewel het plan op maat gemaakt is met de knoflookpad voor ogen, zullen tal van andere plant- en diersoorten mee profiteren. De specifieke eisen die de knoflookpad stelt aan zijn leefomgeving zullen namelijk ook van belang zijn voor andere diersoorten. Het terrein zal na inrichting op passende wijze worden beheerd. Stichting Het Drentse Landschap is zich hier goed van bewust en is bereid zich hier actief voor in te zetten.
Hoe werkt het?
Kies het aantal m2 dat je wilt aankopen. Voor een symbolisch bedrag van € 7,50 kan je 1 m2 grond aankopen.
Je ontvangt een certificaat (papier of digitaal) als bewijs van jouw aankoop.
Vul jouw gegevens in en hoe je het certificaat wilt ontvangen.
Na afronding van de betaling gaan we met jouw bijdrage op zoek naar een stukje natuur voor de toekomst.